Oppia Ikä Kaikki Kukaan ei tiedä kaikkea, mutta jauhetaan nyt silti...

#MeToo-ajatuksia

Keskustelin läheisen naispuolisen henkilön kanssa #MeToo ilmiöstä. Hänen mukaansa hän ja hänen kaikki naispuoliset ystävänsä ovat kokeneet seksuaalisävytteistä häirintää joskus. Ymmärtääkseni häirintä on yleensä sitä, että miehet huutelevat ja vislaavat kaupungilla, mutta joissakin tapauksissa myös käsiksi käymistä. Uskon häntä, että näin asia on.

Mielestäni asiassa on kuitenkin muitakin asianhaaroja. Ensimmäisenä mieleen tulee, että mitä asialle pitäisi tehdä? Onko tavoitteena vain valistaa ihmisiä, että naisille huutelu ja vislailu, puhumattakaan kourimisesta, on väärin ja sitä ei pitäisi tehdä vai onko tarkoitus mennä pitemmälle? Ranskassa viheltelystä ollaan tekemässä laitonta ja häirinnästä voi saada sakot. Luulisin, että koska huutelun ja viheltelyn valvonta on vaikeaa, tulee rangaistukseksi säätää niin suuri sakko, että häirintä saadaan kuriin pelotevaikutuksella. Kuka häirikkö tuntee huutelun niin tärkeäksi, että on valmis maksamaan vaikkapa 1000 euron sakon (ja vahingonkorvauksia?) sen takia?

Toinen kysymys on se, että mitä pidetään seksuaalisena häirintänä? Huutelu, vislailu ja käsiksikäyminen ovat aivan selkeitä esimerkkejä. Entäpä jos mies katsoo naista kadulla hieman liian pitkään? Mitä jos mies menee pyytämään tuntemattomalta naiselta puhelinnumeroa ja nainen kokee miehen epämiellyttäväksi?

Edellämainitut esimerkit ovat absurdeja, mutta maailmasta on tullut absurdi. Mieleen tulee eräs tapaus nimeltä Elevatorgate ulkomailta:

In July 2011, Rebecca Watson, the founder of the website Skepchick, mentioned in a vlog an experience she'd had at a recent conference where she spoke about sexism in the atheist community. At 4 in the morning, after a night at the hotel bar, a man followed her to the elevator and invited her to his hotel room to talk over coffee. The invitation made Watson uncomfortable, and she suggested to her audience that they not behave in a similar manner (from 4:30):

"I'm exhausted, going to bed, so I walked to the elevator, and a man got on the elevator with me and said "Don't take this the wrong way, but I find you very interesting and I would like to talk more, would you like to come to my hotel room for coffee?" Um, just a word to the wise here, guys, don't do that."

Eli miesten ei tulisi pyytää naisia jatkoille. Ok.

Muistan omilta sinkkuajoiltani erään illan Oulussa eräässä baarissa. Odotin tiskillä juomaa ja viereen tuli nainen tilaamaan. Sanoin naiselle "hei", enkä mitään muuta aikonutkaan sanoa. Nainen kivahti takaisin: "Kuule bileet on tuolla joten lähde vetää!" ja osoitti sormella poispäin. Olin äimistynyt. Ehkä nainen otti tervehdykseni häirintänä. Samana iltana etsin samasta baarista kavereitani ja ujuttauduin tanssilattian läpi kohden kohtaa, jossa heidät olin viimeksi nähnyt. Eräässä ahtaassa paikassa sanoin naiselle, johon vahingossa osuin olkapäällä ohi mennessä, että "anteeksi". Nainen tiuskaisi että "hiihdäpä kuule  tuohon suuntaan" ja kai tarkoitti väärää suuntaa mihin olin menossa. Olin tuplaäimistnyt ja mietin, että mikä helvetti oululaisia naisia vaivaa? Nyt ymmärrän, että ehkä tuokin nainen käsitti ohikulkuni häirintänä. Meinasin jo menettää uskoni naisiin sinä iltana, mutta sitten törmäsin neitiin, jonka kanssa oli oikein mukava jutella ja tanssia ja joka ei kirkunut kun pyysin puhelinnumeroa.

Takaisin häirinnän määrittelyyn. Keskustelumme perusteella jakaisin häirinnän muutamaan kategoriaan:

  1. Häirintä häirintätarkoituksessa
  2. Häirintä omaksi huviksi
  3. Häirintä, jota ei ole tarkoitettu häirinnäksi

1. Ensimmäinen on juuri tuota kaupungilla huutelua ja vislailua. Itse en sellaista käsitä ja en ymmärrä, mitä häiritsijä sellaisella yrittää saavuttaa. Kohde tuskin pitää siitä, eikä se tee häiritsijää haluttavammaksi. Häiritsijä tuskin edes pyrkii kontaktiin kohteen kanssa. Ainoa teon tarkoitus on häiritä. Sanotaan jo tässä, että se on täysin tuomittavaa eikä sitä voi puolustella mitenkään.

2. Häirintä omaksi huviksi tapahtuu yleensä porukassa. Kavereilla esimerkiksi oli sellainen tapa, että kun porukalla ajeltiin autolla, niin joku nähdessään hyvännäköisen naisen avasi oven ja pamautti sen takaisin kiinni. Muut toistivat tämän jos näkivät myös sen naisen. Sitten hekoteltiin nauraa. Hölmöähän se kieltämättä oli, mutta hauskaa hetken aikaa. En usko, että siinä tarkoitus oli loukata naista vaan kyseessä oli sisäpiirihuumori. Pitäisikö tuon kaltaista toimintaa paheksua tai jopa lailla kieltää?

3. Viimeisenä tulee valtava kokoelma tilanteita, joista häirinnän tekee se, että ne koetaan häirinnäksi. Läheiseni mukaan häirinnän määrittelee se henkilö, joka kokee jonkin asian häirintänä. Tällöin esimerkiksi flirttailu tuntemattomalle iskutarkoituksessa voi olla seksuaalista häirintää. Tai sitten jatkoille pyytäminen, kuten Elevatorgatessa. Ongelma on, että aloitteen tekijä ei voi etukäteen tietää, miten kohde sen tulee kokemaan. Jos pelisäännöksi otetaan se, että pelkkä tuntemus häirinnästä riittää häirinnän toteutumiseen, saattaa se avata pandoran lippaan ikävine sivuvaikutuksineen.


#MeToo -kommentointia syytetään siitä, että siinä tuodaan esille kauhuesimerkkejä miten kohta miehet eivät saa puhua tai katsoa naisia, koska voivat saada syytteen seksuaalisesta häirinnästä. Mikä mukaan on lopputuloksena, jos häirinnästä tehdään rangaistavaa ja häirinnän saa määritellä tunteiden perusteella? Olisi mielenkiinoista nähdä sellainen maailma, jossa miehet varoisivat katsomasta ja puhumasta naisille. Ikinä kun ei voisi tietää, kuka vastaantulija tuntee katseen häirintänä. Hyvänä puolena sen toivoisi johtavan siihen, että naisten pitäisi tehdä kontaktit, aloitteet ja iskuyritykset. Käytännössä kävisi kuitenkin niin, että viehättävimmät ja röyhkeimmät miehet veisivät naiset kun eivät säännöistä piittaisi ja naiset olisivat valmiit katsomaan läpi sormien näiden törkeydet. Vähemmän viehättäville ja ujommille miehille jäisi osaksi olla hiljaa ja katsoa maahan. Sitten ihmeteltäsiin, että mihin kaikki hyvät miehet ovat menneet.

Lopuksi jääkin pohdittavaksi, että mihin #MeToo -tähtää? Jos halutaan kriminalisoida häirintä, tuleeko sen koskea kaikkia kolmea kohtaa, jotka esitin? Jos kyseessä on valistus, niin ketä valistetaan? Ne miehet, jotka naisille huutelevat kaupungilla, tuskin vähentävät huuteluaan. Suurempi ryhmä miehistä, jotka eivät sitä harrasta, eivät harrasta sitä edelleenkään. Vai onko tarkoituksena lisätä tietoutta häirinnästä ja aiheuttaa ryhmäpainetta paheksua häirintää? Viimeinen vaikuttaa järkevimmältä vaihtoehdolta, mutta tällöin joudun taas palaamaan häirinnän määrittelyyn: Millaista häirintää tulisi paheksua ja millainen pitäisi jättää ammattiloukkaantujien ongelmaksi?

PS. Pyydän anteeksi kaikilta naisilta, jotka ovat kokeneet sen häirinnäksi, kun olen tullut juttelemaan tai ohimennen sanonut jotain. Pyrin siihen, etten enää mene juttelemaan kenellekään tuntemattomalle naiselle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Teemaan on miehenä vaikea edes osallistua koska joku kuitenkin leimaa neanderthalilaiseksi mutta silläkin uhalla.

Jos/kun avonaiseen kaula-aukkoon sonnustautuneen tai muuten vaan nätin naisen katsominen voidaan kokea seksuaalisena häiriköintinä niin luulenpa että tässä tehdään karhunpalvelus niille jotka ovat kokeneet toisenasteista vakavampaa seksuaalista häiriköintiä, jota sellaistakin tietenkin on.

Ja kuten blogisti aivan oikein toteaa, miten voidaan erottaa raja normaalin kanssakäymisen tai baari-iskurepliikkien ja häiriköinnin välille?
Jos mikä tahansa voi olla häiritsevää niin mihin se raja kuuluu vetää?

Tässä yhteydessä ei ole sopivaa miesten kertoa omista kokemuksistaan mutta kerron kuitenkin: Kävin taannoin Stadissa baarikierroksella ja habitukseeni käytiin kolmasti: Kahdesti partaani hipelöitiin kysymättä etukäteen tuntemattoman toimesta, kolmas ilmoitti kovaan ääneen naamakarvoitustani osoittaen että "hyi helvetti, en ikinä pussaisi sinua" henkilön toimesta jota en ole koskaan tavannutkaan ja johon en ottanut mitään kontaktia. Olinko häiriintynyt? En, huvitti ihan helvetisti ja tähän tottuu koska se toistuu aina yöelämässä.

On hyvä, että todellisia ongelmia tuodaan framille ja niistä puhutaan. On helvetin huonoa, että ongelmissa ei nähdä eri asteita tai että luodaan ennakkoasenteita joiden mukaan ihan normaali small talk tai ravintolassa puhekontaktin ottaminen koetaan jonain puolirikollisena toimintana ja erityisesti miesten tekemänä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Tuntuu, että olen vaa'assa: Jos hyppään liian paljon toiselle puolelle - puolelle, jossa häirintää pidetään suurena ongelmana - pelkään keikauttavani vaa'an niin kallelleen, että alan tahtomattani tukea myös häiritsevien tunteiden aiheuttavan toiminnan kieltämistä. Tätä voisi ehkä kutsua liukkaan pinnan ongelmaksi.

Haluan tuomita huutelun ja vastaavan häirinnän, mutta en halua olla kelkassa, joka liukuu paljon pidemmälle. Enkä tiedä, mihin asti kelkan halutaan menevän.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos nuori, komea adonis kehuu naista kauniiksi, se on kohteliaisuus. Jos keski-ikäinen kalapuikkoviiksinen ukkeli kehuu naista kauniiksi, se on seksuaalista häirintää :)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #11

Niinhän se tuppaa olemaan. Mutta jos tuollainen kehuminen kielletään joko lailla tai muokkaamalla sosiaalisia normeja, tulisi sen koskea kaikkia. Aika huono yleispätevä sääntö olisi, että saat kehua naisia vain, jos hän kokee sinutkin viehättävänä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11

Tämä on kyllä naiskohtainen asia! Jos mies reilusti kehuu ulkonäköäni, kiitän kohteliaisuudesta....Iällä ei ole väliä, ilmaisutyylillä kylläkin.

Juha Hämäläinen

Analysoit asiaa liikaa. Armahda itsesi. Ihmisen seksuaalinen käyttääntyminen ei vaadi sen enempää miettimistä kuin syöminen. Nykyään molemmista tullut ns major challenge.

Niko Sillanpää

Näissä liioitelluissa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden projekteissa on kyse pohjimmiltaan vallan hamuamisesta ja vallan käytöstä. Hamuamisen mekanismina on uhriutuminen ja kaiken kehystäminen kaksiarvoiseen hyvä/paha-jakoon eli väärään dikotomiaan, josta sitten pakotetaan valitsemaan. Kyseinen taktiikka onnistuu vain, jos hyväksyy nämä säännöt ja kumartelee.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miten mielestäsi tässä pitäisi toimia? Haluan vastustaa aitoa häirintää (ja sitäkin kohtuudella), mutta en mennä sen pidemmälle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #5

#5: Nähdäkseni ei ylipäätään ole mitään uutta ongelmaa, mihin tarvitsisi vastata enemmän kuin mitä on jo tehty. Eli elää, kuten tähänkin asti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kai miehiäkin häiritään ja ahdistellaan.

Juha Hämäläinen

Kuulun siihen polveen miehiä, jotka eivät edes vaivaudu näitä naisten juttuja kuulemaan. Ne ovat niin ylampuvia. En itse naisia ahdistele enkä ole eläessäni montaa kertaa todellista ahdistelua edes yöelämässä havainnut.

Kyse on jostain tarpeesta taas kehittää yksi yhteiskunnallinen ongelma pyöritettäväksi mediassa. Ja tämä korostaa nuorten naisten neuroottisuutta seksuaalisuuden suhteen. Olen sadat kerrat nähnyt myös asian kääntöpuolen. Jollet ole miehenä kiinnostunut naisista, varsinkaan hyvännäköisistä, joita kohtaat niin he alkavat myös tästä ärtyä.

Kokeilepa joskus tätä. Älä katsele heitä enempää kuin mäntyä metsässä ja ole kuin heitä ei olisikaan. Kohta alkaa tapahtumaan jokin vastareaktio. Miesten odotetaan nimittäin koko ajan tunnustelevan aisteillaan mitä naiset hänen lähellään toivovat. Lopetin aikaa sitten tällaisen pelin ja seuraukset ovat olleet koomisia. Nämä manipulaation synnynnäiset taitajat menevät täysin sekaisin pasmoissaan.

Olenkin joillekin naisille suoraan sanonut, etten heidän käytöstään, tuntemuksiaan tai puheitaan vaivaudu tulkitsemaan rivien välistä. Ei kiinnosta sellainen. Vain suora puhe käy. Naisten on aika oppia mitä tasa-arvo merkitsee tässäkin suhteessa.

Mitä tulee todellisiin ahdistelutapauksiin ne ilmoitetaan poliisille eikä someen.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jossain netissä olen törmännyt vitsiin jossa naisen ensimmäinen tokaisu ollut "minulla on jo poikaystävä" tilanteessa kuin tilanteessa jossa mies on suurinpiirtein vain kävellyt ohitse.

Kunnes itselle sattui työpaikan kahvihuoneessa samantyyppinen tapaus, pari päivää töissä ollut naispuolinen henkilö osui samaan aikaan kahville, sanoin "moi" niin vastaukseksi sain "seurustelen jo", hämmennys oli valtava ja samalla tuo vitsi oli kirkkaana mielessä joten piti purra huulta etten nauranut ääneen.

Tuolla tapauksella tarkoitus kuvata nykyajan ylireagointia jota itse pääsin todistamaan tosielämässä.

Häirinnän raja on veteenpiirretty viiva, kukin meistä hyväksyy tai vihaa tiettyjä asioita ja ne ei näy päällepäin, joten ehkä paras tapa välttyä konflikteilta on pitää ne näpit kurissa ennen kuin on molemminpuolinen yhteisymmärrys asiasta. Tahattomilta kosketuksilta ei voi välttyä kukaan meistä.

"Mitä tulee todellisiin ahdistelutapauksiin ne ilmoitetaan poliisille eikä someen."

Tämä on paras tapa toimia, antaa viranomaisten ratkaista asia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Joku voi korjata mutta käsittääkseni me puhumme ilmiöstä missä naiset muun muassa tuntevat olonsa häirinnän takia ikäväksi tai joutuvat jopa pelkäämään. Miehenä ymmärrän pointin, siitäkin huolimatta, että en itse ole koskaan ollut ahdistunut naisten vastaavasta touhuilusta.

Normaalisti ajatteleva kyllä tajuaa, millä toiminnalla homma lähtee menemään pieleen. Nainen on yleensä fyysisesti heikompi osapuoli joten moni harmittomaltakin tuntuva toiminta voi olla pelottavaa tai ahdistavaa. Jos ahdisteluun liittää esimiesaseman, kyse ei ole muusta kuin törkeilystä.

Tietenkin kannattaa erottaa kaikesta itkevät, joiden mielestä miehen ajatuksetkin varmuudella ovat naista seksuaalisesti loukkaavia. Näille tapauksille emme voi mitään eikä meidän tarvitse. Antaa joka-asiain kitisijöiden olla omineen, hehän voivat hankkia vaikka kissan tai kirjoittaa lukupiirissä kirjeen. EVVK.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Veikkaan että suurin osa miehistä jotka "vähättelevät" tätä seksuaalista häirintää. Niin tarkoittavat juuri tuota 3. kohtaa!! Itsekin baarissa kun kävelen läpi, niin osun ihmisiin väkisinkin ja osun myös pepuille/käsiin jne., sille ei vain maha mitään.. Jos et kestä ihmisen koskettamista sinuun niin älä ikinä mene tungokseen tai baareihin!!

Ja nyt tärkein asia! Se että rinnastetaan seksuaaliseksi häirinnäksi kaikki asia 1) Vakavempi koskettelu oikeasti hieroo rintoja jne. 2) Selvät koskettelut jossa vitsillä hipaistaan tissejä 3) Vakavemmat huutelut, jopa loukkaukset 4)Isku yritykset 5) VIHELTÄMISET! hei please! 6) Kahville pyynnöt ynm. kuten tuossa blogi kirjoituksessa oli esimerkkinä 7) Flirtit
Kaikki kun niputetaan yhteen niin siinä menee vähän se vakavuus ja pointti ja asian tärkeys pois, ja hommasta tulee koomista, jopa niistä vakavemmistakin 1) kohdan jutuista!

Vähän sama kun on ihmisiä jotka löytävät rasistisuutta jokaisesta asiasta ESIM. Franchesca ramsey jutut! Niin huvittavia ja tyhmiä juttuja että koko rasismi menettää arvonsa, vaikka asia olisikin tärkeä joissain paikoissa, tilanteissa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Olen aivan varma, että kun sinkkuaikoina baareissa juoksin ja naisia yritin iskeä, niin läheskään kaikki eivät siitä pitäneet. Olen varma, että osa näki yritykseni häiritsevinä - varsinkin jos kovin humalassa olin. Olisivatko asiat paremmin, jos minä ja muut miehet emme kyseistä toimintaa harrastaisi (koska joku voi kokea sen ahdistavana häirintänä)? Olisiko se naisista kivaa, kun voisi käydä baarissa, ilman että miehet tulevat vonkaamaan?

Jännä olisi nähdä maailma, jossa tuo ongelma olisi silleen ratkaistu, että miehet olisi valistettu olemaan tekemästä iskuyrityksiä. Samalla huvittavaa ja pelottavaa kuvitella sellaista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Veikkaan että useimmat naiset eivät siitä maailmasta pitäisi!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Naisystäväni hämmästeli tätä kampanjaa, koska ei ollut mielestään kokenut häirintää. Veikkaan, että hänkin on elänyt kuitenkin suhteellisen normaalin elämän, mutta omasta asenteesta on kiinni mistä vetää herneen nenään. Ihana nainen ja ihana asenne.

Löisin vetoa, että minä olen aiheuttanut kymmenittäin häirinnän tunteita naisten keskuudessa. Reilu vuosi sitten hämmästyin yhden naisen avautumisesta kun hän kertoi, etten minä todellakaan kiinnosta häntä, eikä tarvitse yhtään enempää ehdotella. Minä en tiedä tehneeni mitään eroottisia ehdotuksia, vaikka kyllä kyseessä olikin ihan varteenotettava ja muodollisesti pätevä naaras. Kukin nainen tulkitsee kohdalleen osuneen ystävällisyyden ja kaveruuden omalla tavallaan. Olen minä monesti ollut paljon suorempikin tai heittänyt huonoa läppää. Varmaan on näitä #metoo uhreja jäänyt matkan varrelle virumaan. Enkä aio pyytää anteeksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kävin tuossa toisessa blogissa ihmettelemässä kaverin siirappista kirjoitusta ja pidin kaveria mahdollisesti hyvänä ihmisenä kun kaveri kertoi herkkyydestään ja siitä ettei koskaan ole loukannut naisia. Laitoin huvikseni kommentin vaikka kaverilla oli ennakkosensuuri päällä.

Itse olen todennäköisesti loukannut monia naisia, myös seksuaalisesti. En ole koskaan tuntenut ahdistusta naisten ehdotuksista, kosketteluista tai häpeilemättömistä flirttailuista. Muutamat ovat ehkä torjunnasta loukkaantuneet, mutta kukaan ei ole tullut osoittamaan mieltään jälkikäteen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Useampikin tuntemani nainen on tuota kampanjaa ihmetellyt, eikä syyttä. Heidän kannaltaan se on kiusallinen. Se on omiaan luomaan sukupuolten välistä vastakkainasettelua joka on tekee luontevasta kanssakäymisestä varautunutta ja estoista. Tuo kampanja on sukua vaikkapa sille suomettumiskaudella vallinneelle neuvostovastaisuuden vainolle, kun neuvostovastaisuutta nähtiin kaikissa mahdollisissa ja muutamassa mahdottomassakin asiassa. Ihmettelen vain, mistä nuo metoo -kverulantit ovat esille putkahtaneet kun ne naiset, joita tunnen, ovat jokseenkin poikkeuksetta järkeviä, yhteistyökykyisiä, huumorintajuisia ja reiluja. Siis kaikkea sitä, mitä nuo kampanjaan osallistuvat eivät ole. Joko minun tuttavapiirini on positiivisesti vinoutunut otos tai tuohon kampanjaan osallistvat negatiivisesti vuinoutunut otos. Veikkaan, että jälkimmäinen on lähempänä totuutta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Puolustukseksi sanottakoon että somessa on kovin helppo lähteä monenlaiseen hömppään sen syvällisemmin ajattelematta asiaa. Tekstin kopioiminen omalle seinälleen kestää sekunnin ja onpahan mukana jossain isommassa ja oikeaa asiaa tukemassa.

Kamppis on sukua kaikenmaailman jäävesiämpärivideoille, sydämenkuville tai erilaisille kuvakehyksille, jotka pannaan naamattuun sen kummemmin asiaa problematisoimatta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Meinasin myös sisällyttää osion kirjoitukseen, jossa pohditaan kuinka vilpitön tuo kampanja on. Voi olla, että tarkoitus on vaan muistuttaa seksuaalisesta häirinnästä tai sitten ajaa jonkun poliittisia tavoitteita ja/tai sjw-scheibea.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Miehen kokemuksia: Yllättävä tarttuminen pakaroihin ja ilmoitus "sinullahan ei ole reppuperse". Kommentoijana kolmekymppinen, tuntematon nainen. Kahden naisen ahdistamana baaritiskin nurkkaan ja kädet haarojen väliin kommenteilla " onko sinulla täällä mitään elämää". Keski-ikäinen pukumies, joka varusmieaikanani vaati "suihinottoa" 5 markan korvauksella.
Kun seksuaalisesta häirinnästä puhutaan, kuinka moni mies sulkee suunsa tai pitää häirintää niin mitättömänä, ettei katso aiheelliseksi nostaa sitä esille.
Olen jutellut 19 vuotiaan urheilijapojan kanssa ja hän kertoo, että on vaikeaa olla paikoissa, joissa on päihtyneitä keski-ikäisiä naisia. Nämä kun estottomasti ja jopa joukolla käyvät kourimaan. Ja kun ilmoittaa,ettei pidä kourinnasta, haukutaan homoksi ja impotenssiksi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Naisten mielipiteitä olisi kiva nähdä täällä.

Juha Hämäläinen

Ovat viisaasti ihan hiljaa. En usko heillä olevan mitään lisättävää muutaman viimepäivän kouhotuksen jälkeen. Eiköhän tämä asia ala olla paketissa. Kuten mainitsin aiemmin niin oikeat ahdistelutapaukset ilmoitetaan poliisille, muut kokemukset kuuluvat elämään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Koko kampanja haiskahtaa pahasti kulttuurimarxismilta. Mitä tuota on seurannut, niin ensimmäinen lemahdus kulttuurimarxismista oli se miten vähänkin kampanjaan kriittisesti suhtautuvia kohdellaan. He ovat kampanjoijien mielestä selvästi naisia vastaan ja haluavat säilyttää nykyiset ongelmat. Toinen oli kampanjan miesvastaisuus. Kampanjasta kriittisesti kirjoittavat miehet lynkataan armotta ja olankohautuksella kamppanjaan suhtautuville miehille toitotetaan, että jos heitä ei kiinnosta kampanja, niin he ovat yhtä pahoja kuin kampanjaan kriittisesti suhtautuvat. Kolmantena tulee rajan häilyvyys, jonka blogistikin on huomannut. Joissain tapauksissa pelkkä katse on seksuaalista häirintää ja vieläpä pahaa sellaista. Esim. vihreiden Ville Niinistökin ohjeisti kansalaisia facebookissa, että hississäkin on paras vain katsella hissin seiniä, jotta ei häiritse ketään seksuaalisesti[1]. Viimeisenä esille tulleista asioista oli heidän oman ideologiansa ja kirjallisuuden tyrkyttäminen mitä omituisimmissa yhteyksissä[2].

Todellisuudessa tuosta kampanjasta kärsivät eniten ne, jotka oikeasti ovat kokeneet seksuaalista häirintää, eikä vain kuvitelleet kokevansa, mutta tuntuu vähän siltä etteivät he kiinnosta kampanjan alulle panijoita. Tärkeämpää heille on oman politiikkansa eteenpäin ajaminen.

[1] "On turhauttavaa lukea (miesten) kuvailuja kuinka vaikeaa on "hallita katsetta hississä". Vinkki: myös naista voi ja pitää katsoa keskustelukumppanina silmiin. Jos ei siihen kykene, voi katsoa seinille. Ei sitä kaverinkaan munia tuijotella keskustelun aikana."

https://www.facebook.com/niinistoville/posts/17036...

[2] "-Educate yourself. Read books on feminism. Read articles. Do the hard work."

http://www.gamesindustry.biz/articles/2017-10-18-g...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pahin kohtaamani ahdistelu oli se, kun minua hakkasi hanskaan baaritiskillä sellainen naisihminen, jonka - ilmeisesti - poikaystävä seisoi siinä vieressä.

En kuitenkaan sanonut mitään, niin koominen se tilanne oli ja koska olen suuri tilannekomiikan ystävä.

Tämä on oma versioni ja muistikuvani tapahtuneesta. Sitä ei kannata pitää koko totuutena, sillä ihmisen muisti ei ole kovin kummoinen - etenkään humalassa. Ainut asia, mitä en ymmärrä, ovat ihmiset, jotka pitävät subjektiivisia kokemuksiaan absoluuttisena totuutena. Mitä sellaisen jumalolennon päässä mahtaa muuta liikkua?

Siitä huonommaksi maailma voi oikeastaan mennä vain niin, että toiset ihmiset vahvistavat sitä harhaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Maailman sivun on miehet vonganut naisilta. Miksiköhän?

Ennen riitti kun lääppijälle sano muutaman valitun sanan esim.kaikkien kuullen mieskunnosta .Tai vihjasi kertovansava vaimolle/tyttöystävälle.
-Se jäi siihen.
Ei siitä porattu pomolle,mediassa,Tv eikä muuallakaan .
Mihin on muijien pureva "turpavärkki" hävinnyt mikä oli vielä ennenvanhaan käytössä?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Eikö olisi kivempi, jos ihmisiin iskostettaisiin asenne, että naisen tuleekin tästä lähdin tehdä aloiteet ja miesten odottaa aloitetta? :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan samantekevää.
Pärjäsin 14 mieskokin työkaverina erittäin hyvin. vuosikymmeniä kuuntellin seksuaalisia puheita ja yrityksiä hipelöidä.
Puheet kuittasi naurulla. Lääppimiset muutamalla perisuomalaisella kirosanalla.
"Paas kattoen uudemman kerran mihin räpyläs asetetat.
(Kun huitasin ja sormus teki naarmun pärstään. " Loppu käpälöimiset siihen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun nainen on "reilu jätkä" hän pärjää aina. Sama saattaa päteä niihin miespuolisiinkin jätkiin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mielestäni miehen kiinnostuminen naisesta on luonnollista, aivan kuten toisin päin. Se, että tulee juttelemaan, ei ole häirintää. Tähän voi aivan ystävällisesti suhtautua menettämättä naiseuttaan, kuten nyt osa naisista tähän uhriutuvasti suhtautuu. Se, että käydään lääppimään, puristelemaan tai muuten iholle, on häirintää. Olenpa muutaman kerran "korville" naisellisesti antanut tämän johdosta. Kovin seksistinen keskustelun avaus voi olla häirintää. Itselläni on myös hauskoja kokemuksia "lähestymisestä". En tiedä johtuuko se iän karttumisesta (en toki itteäni vielä ihan menetetyksi keissiksi lue), mutta nuoret miehet osaavat kyllä olla myös kilttejä ja kohteliaita. Joten ei häirinnälle ja iholle tulolle (paitsi jos molemmin puolin käy), mutta koetetaanpas taas välttää naisellista uhriutumista myös!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä muuta sa. Kaiholla muistelen vieläkin kun miehet vonkas ja käpälöi parikymppisenä. Nyt 70v sekin on muistoa vain.
Kukaan ei edes vihellä perään .
Ny ne miehet etenkin kommeimmat antaa vain paikkansa bussissa mulle.

anita frisk

Olipa törkeä klassikko, siitähän saattoi jopa saada sen käsityksen että häiritsijän ulkonäkö tai muut naista miellyttävät ominaisuudet muka jotenkin vaikuttaisivat traagiseen häirintäkokemukseen. Uhri mikä uhri - jokainen joka itsensä niin ihanan yksilöllisesti sellaiseksi kokee vaikka miten mitättömästäkin asiasta. Toisaalta yksilöllisyys on nykyään sitä kuuminta hottia, mutta somessa sitten hourahdetaan yltiöyhteisöllisesti mihin tahansa mihin muutkin. Plussana tietenkin jos idea tulee ulkomailta. Oliko jollekin todellakin uutinen, että Hollywoodissa - tai missä tahansa muualla elokuva- ja teatterimaailmassa - on kiivetty reittä pitkin rooleihin, niin miehet kuin naisetkin. Jälkijättöistä hurskastelua.

(Nuorista) naisista on tullut samanlaisia mimosoita kuin tietyistä etnisistä maahanmuuttajistakin: jos katsot, se on paha asia. Jos et kiinnitä mitään huomiota, se se vasta paha juttu onkin. Mutta kuten jotkut aiemmissa kommenteissa sanoivatkin, lievemmissä tapauksissa kannattaa avata suunsa ja ilmoittaa ääliölle mitä mieltä on tökeröstä käytöksestä ja vakavammissa oikea osoite on poliisi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minunkin on vaikea ymmärtää, että esimerkiksi viheltäminen tai ystävällinen huutelu perääni olisi ollut seksuaalista häirintää. Höpsistä. Eri asia on ollut, jos joku on yrittänyt nipistellä tai muuten fyysisesti lähennellä. Nuorempana jouduin kokemaan muutaman vakavan raiskausyrityksen, mutta siitä selvisi puhumalla ja tappelemalla voimakkaasti vastaan...eikä niistä jäänyt traumoja, eikä myöskään muita pelkotiloja.

Näissä keskusteluissa on nyt menty mielestäni aika voimakkaasti yli, jos jo viheltämiset ja silmäniskut ovat härintää. Minusta ja monista ystävistäni se on vain hauskaa, ettei nyt ihan katsota lävitse:) Huumori on myös nyt kokonaan unohdettu, jolla laukaistaan helposti vähän vaikeammatkin tilanteet jo etukäteen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo on muuten mielenkiintoinen pointti ihan ilman tätä keskusteluakin, jos 50% naisista kokee vislauksen posiitivisena, ja 50% kokevat sen vähän epämielyttävänä. (Tätä tapahtuu naisille kuinka usein ylipäätänsä).. Niin pitäisikö miesten tällöin lopettaa vislaaminen? Entäs jos prossa on 30-70% Tai 70-30%...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta olisi jopa sääli, jos kukaan ei enää mitenkään reagoisi, kun nätti tyttö kävelee ohitse:) Kyllä siinä jokaisen naisen sisällä vähän hykerryttää ja ryhtikin suoristuu, kun huomioidaan positiivisin keinoin ihan ohimennen, ilman sen kummempia odotuksia ja tavoitteita. Erityisesti nuorten huonolle itsetunnolle se tekee ihan hyvää, joten miksi siitä pitäisi luopua? Kiinni käymiset ja rasvaiset puheet ym. ovat taas ihan eri juttu.

Kyllä nainen on nainen aina vain ja vieraankin taholta tullut pieni huomio ilahduttaa, vaikkei sitä ehkä ulospäin haluta näyttää.

Minulla toki alkaa olla ne ajat jo kaukana takanapäin, kun enemmän huomioitiin, mutta onneksi sekin tapahtui pikku hiljaa...vanhuus ei kenellekään tule yksin. Onhan ikätoveritkin jo onneksi samassa veneessä, niin miehet kuin naisetkin ja nyt kaikki pitää vain suhteuttaa taas omiin kehyksiinsä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Vislaukset olen pitänyt lähinnä imartelevina.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eräs inhoittavimpia häirintöjä joita olen kokenut oli kun kesäyönä olin kotiin menossa ja piti ylittää katu, niin eteeni seisahtui auto jossa mies rupesi runkkaamaan. Kun yritin kiertää autoa hän peruutti eteeni ja taas takaisin. Selvisin tilanteesta kiertämällä aika kaukaa.
Jos joku tuntematon kapakassa tarttuu takapuoleen, se ei ole kivaa. Kyllä sen erottaa onko vahingassa hipaistu tai tahallisesti kouraistu.

Käyttäjän PauliKiveks kuva
Pauli Kivekäs

Marja-Liisa Kalkealla on tässä asiassa hyvä katsanto, loistavaa. Kun vokottelusta mennään häirinnän puolelle, soisi vaikka kirkumisen tai selvän kieltäytymisen vielä nykyäänkin olevan hyviä palautteita häiritsijälle.
Moni mies kokee naiset mielenkiintoisina ihmisinä; sitäkään ei kokonaan pitäisi mielestäni tuupertaa.
Vähän ohuella väittämällä ratsastan itse kyllä; muutin pois Suomesta; olen avioitunut kaukomaalaisen miehen kanssa, varsin kaukaisessa EU-maassa.
Ehdottomasti hyvillä mielein päätöksistäni.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikä ihme se käpälöiminen on jos telkussakin näytetään paratiisisaarilla kuinka naiset itse asettuvat julkisuuden halusta jokaisen petikaveriksi.

Antaako se hyvän mallin ? Mitä useamman kanssa täkki heiluu sitä enemmän on julkkis.
Syitä häirintään on kummassakin osapuoluessa yhtä paljon . Ei vain miehissä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän se mitään häirintää ole jos yhteistuummiin heilutellaan täkkiä tai peitottakin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #41

Ei ole ei.Yhteistuumin.Mutta kuka käskee yrittää sitä kaikkiin naisiin naimisissakin oleviin tai teineihin .

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #44

Ei kai kukaan. Niistä ohjelmien tuottajista en tiedä miten ohjeistavat.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Wohoo! Eka kerta karusellissa :) En tiennyt sen olevan mahdollista.

anita frisk

Mihinkähän ovat hävinneet nuo vanhat kunnon itsensäpaljastajat eli exhibbarit ruskeine berbereineen (esiintyy tosin vielä Fingerborissa)? Muistan, että olivat ainakin vielä 60-70-luvuilla melko yleinen ilmiö ja heitä pidettiin lähinnä säälittävinä reppanoina joille ei sopinut nauraa päin naamaa vaikka mieli teki. Mikäli heitä vieläkin esiintyisi, voin vain kuvitella minkä pöyristyneen ajojahdin nämä sometaistelijat aloittaisivat. Tässäkin ehkä mennään kaksilla rattailla: ruma luuseri alistaa ja ahdistaa näitä naisia vilauttelemalla jossain pusikossa, mutta se on kiva juttu kun sutjakkakroppaiset nuoret kundit hyppivät (kännissä) munasilteen Havis Amandan altaaseen. Eli pointti tässä taas ei se mitä tehdään vaan kuka tekee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minulle on tämä kertomasi "esittely" tapahtunut viimeksi joskus 80-luvun lopulla kirkkaassa päivänvalossa Tapiolan koulun edessä... mikäs siinä, kiirehdin vain askeleitani, ja kaveri pyysi toistuvasti, että katso nyt edes vielä kerran.
Näin jo kaiken ekalla kertaa, joten en enää kääntynyt. Säälin häntä kyllä lähinnä.

Tiina Teittinen

Kirjoitin itsekin tästä aiheesta koska asia on mielestäni hyvin monitulkintainen. Olisipa ikävä elää naisena maailmassa jossa ei olisi luvallista saada huomiota vastakkaiselta sukupuolelta. On myös erilaisia tapoja saada huomiota. Ihminen julkaisee itsestään huomiotaherättäviä kuvia korjailluista ruumiinosistaan ja haluaa vain myötäileviä kommentteja siitä kuinka hankin nämä vain itseäni varten. Saattaapa siinä jokunen seksistinen kommenttikin esiintyä. En toivo että kukaan nainen kokee itseään loukatun, tai olonsa epämukavaksi tai uhatuksi. Mutta toivoisin että naisten omanarvontunto olisi pikkuisen enmmän teflonoitu ja itsetunto lepäisi enemmän oman osaamisen ja pätevyyden varassa.

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Onpa mielenkiintoista, jos naiset jakautuvat puoliksi siinä, miten kokevat vislailun! Ehdottomasti vislailu ei ole häirintää, jos se on ystävällismielistä! Rakennusmiehet kai joskus vislailevat rakennuksilta - tai vislailivat iloisesti ennen nykyistä punaviherfeminismin äärimmäisyyksiin mennyttä valtakautta. Se oli mielestäni sellaista iloista sarjakuvameininkiä; kyllähän Aku Ankkojen piirretyissäkin vislaillaan hemaiseville tipuille! Pahinta on se, mihin ollaan menossa, ettei muita huomata, eikä ehkä huomioidakaan, kuten ennen.

Ihmettelin aikoinaan erästä tuttuani, jota suututti rakennusmiesten vislailut. Nainen oli kyllä voimakastahtoinen, mutten pitänyt tiukkapipona. Oli mennyt sitten feminismi liiallisuuksiin. Eikä vislailussa mistään tasa-arvosta ole kyse, vaan se voi tosiaan olla ystävällistä toisten huomaamista.

Älkää miehet missään tapauksessa lopettako vislailuja; päinvastoin - lisätkää sitä, niin teidät huomataan! Tiukkapipoisuus on kunkin oma ongelma - toisilta se ei elämän iloisuutta saa viedä!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mietin sellaista, että olisiko yhtä väärin näyttää peukkua vislaamisen sijaan?

Toimituksen poiminnat