Persuja ei voi voittaa

Miten estäisit persujen vaalivoiton tai kannatuksen kasvamisen? Esitän tässä erilaisia strategioita, joita olet jos saattanut yrittää käyttää.

1. Hauku persuja rasisteiksi

Ei toimi. Vaikka perussuomalaisten piirissä voikin olla keskimääräistä suurempi määrä ihan oikeita rasisteja, ei se tarkoita että koko puolue kannattajineen ja ohjelmineen olisi rasistinen. Vai oletko oikeasti sitä mieltä, että n. 20% kansasta, joka on äänestänyt tai saattaa äänestää persuja, on rasisteja? Jos noin ajattelet, olet aivan pihalla. Leimakirveidesi kylväminen johtaa vain siihen, että suurempi joukko perussuomalaisten potentiaalisista kannattajista lähtee todennäköisemmin uurnille, koska he näkevät solvauksesi roskana, jota  tulee vastustaa. Et tule voittamaan olkiukoilla.

2. Hauku persuja fasisteiksi

Ei toimi sekään. Fasistiksi haukkuminen on todella old-school ja oli sitä jo varmaan 60-luvulla. Persujen potentiaalinen kannattaja näkee tämän naurettavana ja äänestää persuja ihan vain että sinä alat vihan tuskassa pullottamaan kyyneleitäsi.

3. Kerro, että persut ovat kouluttautumattomia tai sivistymättömiä

Tähän potentiaalinen persujen kannattaja vastaa, "että haista sinä mursu *ka!  Kuka sinä olet nostamaan itsesi parempien, sivistyneiden henkilöiden joukkoon? Tässä tapauksessa äänestän persuja ihan ttumaisuuttani!"

Ylimielisyytesi sataa aivan samalla tavalla persujen laariin ja ei toimi kuten eivät aiemmatkaan vähättelyt tai solvaukset. Miksi edes kuvittelet, että koulutus tekisi ihmisestä jotenkin pätevämään reagoimaan maalaisjärjellä esitettyihin argumentteihin? Miksi vähättelet vähemmän koulutetun ihmisen demokraattista äänioikeutta?

4. Muistuta, kuinka rikollisia persut ovat

Persujen edustajissa voi olla enemmän rikoksesta syytettyjä ja/tai tuomittuja kuin muissa puolueissa. Saatat olla täysin oikeassa tämmöisen väitteen kanssa. Toisaalta samalla herkästi unohdat, että a) syytetty ei välttämättä ole syyllinen b) rangaistuksen kärsittyään ihmisen katsotaan Suomessa sovittaneen tekonsa. Se että näet rikoksia tehneet tai niistä syytetyt persut ikuisina rikollisina, jotka eivät voi tekojaan tai edes syytteitään sovittaa, saa ulkopuolisen tarkastelijan näkemään sinut pahantahtoisena ja on siksi jopa aikaisempaa valmiimpi antamaan anteeksi persujen aiemmin tehdyt rikokset.

Se myös näyttää varsin vahvalta kaksoistandardilta, että nostat kernaasti persujen rikosasiat esille, mutta olet täysin hiljaa muiden rikoksista. Ei vaikuta siltä, että olisit huolissasi rikollisten pääsemisestä kansanedustajaksi vaan haluat pelkästään estää persuja keinoja kaihtamatta.

Rikosasioihin vetoaminenkin siis kimpoaa persujen panssarista.

5. Puhu päälle

Tässä hyvänä esimerkkinä ovat yritykset torpata puheenjohtaja Halla-aho väittelyissä. Vastapuolella on hillitön halu estää Halla-ahoa puhumasta ja se saa aikaan pakkoreaktion puhua päälle kaikkeen mitä hän sanoo tai aikoo sanoa. Kansa näkee, että päällepuhuja on se sivistymätön, joka ei voi antaa toiselle puheenvuoroa. Rauhallisesti ja puheenvuoroaan odottavaan Halla-ahoon tämä taktiikka ei toimi lainkaan. Sekin vain sataa persujen laariin.

6. Triggeröidy

Kirjoita tai nauhoita ilmoitus sosiaaliseen mediaan, kuinka järkyttynyt olet persujen uhasta. Todennäköisesti et pääse viestilläsi tarkoittamaasi päämäärään, eli siihen että ihmiset näkisivät kuinka pahoja persut ovat. On hyvinkin mahdollista, että viestistäsi tulee samantien persujen vaalimateriaalia, jota he itse jakavat ja jolle koko internet naureskelee.

7. Kerro, etteivät persut tule kuitenkaan saamaan valtaa ja eivät voi vaikuttaa

Tämäkin kikka kaatuu siihen, että persut ovat selkeästi esittäneet, kuinka muualla maailmassa maahanmuuttokriittiset puolueet ovat saaneet valtaa jopa oppositiosta käsin. Esimerkkinä Tanska.

Toisena asianhaarana voidaan nähdä se, kuinka muut puolueet ovat nyt persupelossaan koventaneet puheitaan. Ne voivat olla vain vaalipuheita, mutta silti muutos on selkeä aikaisempien vuosien "monikultuurisuus on rikkaus" – hurmokseen verrattuna, jollaista ei enää juuri kuule. Pikku hiljaa persujen ajama asia etenee, olivatpa persut hallituksessa tai eivät.

Lisäksi äänestäjä voi nähdä sanomasi jonkinlaisena painostuksena ja äänestää persuja siitä huolimatta, että nämä eivät välttämättä pääse hallitukseen. Joillekin pelkkä kannustaminen on riittävä syy äänestää.

7. Bannaa

Poissa silmistä, on poissa mielestä. Saatat ehkä kuvitella, että estämällä persuja tai heidän mielisiään kommentoimasta jotenkin patoat tai ratkaiset ongelmallisen asian, josta et halua puhua tai haluat vain puhua tietyllä tavalla. Oikeasti luot vain pienimuotoisen painekattilan, joka kuitenkin räjähtää kasvoillesi juuri silloin kun et sitä ole vahtimassa. Sensurointipyrkimyksesi vain todistavat, etteivät sinun argumenttisi kestä kriittistä tarkastelua ja kaikki huomaavat sen.

Sensuroimalla sitä paitsi huijaat itseäsi kuvittelemaan, ettei persujen kannatus esimerkiksi etene. Et kuitenkaan pysty sensuroimaan persujen kannatuspalkkia vaalilähetyksestä vaan viimeistään se tulee puhkomaan kuplasi varsin kivuliaasti.

8. Vaihda puheenaihetta*

Voit yrittää painaa persut marginaaliin nostamalla puheenaiheeksi jonkin, jossa persuilla ei ole ns. kotikenttäetua. Tämän takiahan vaaleista leivottiin ilmastovaalit, maahanmuuttovaalien sijaan ja ruvettiin paukuttamaan sitä, kuinka paljon päästöjä Suomen tulee vähentää. Mutta kappas kummaa, persut näyttävät voittavan myös vieraskentällä hakemalla muista poikkeavan ja realismia korostavan kannan.

Puheenaiheen vaihtaminen toimii ainoastaan, jos sinulla on täydellisen hiottu kanta johonkin muuhun asiaan ja olet myös arvioinut, kuinka äänestäjät siihen tulevat reagoimaan. Varsinkin ihmisten toimeentuloa uhkaava ilmastovouhotus ei toimi vaan sataa persujen laariin.

9. Haasta asia-argumenteilllä

Tämä on paras mahdollisuutesi haastaa persut. Se kuitenkin vaatii sen, että puhut faktoista tunteen sijasta ja pysyt totuudessa. Tässä on se huono puoli, että faktat eivät tue ajatusmaailmaasi. Olet yksinkertaisesti väärässä useimmissa asioissa, joita persut ajavat, esimerkkinä vaikkapa yltiöpäiset ilmastotavoitteet ja maahanmuuttopolitiikka. Maalaisjärki ja logiikka eivät ole puolellasi, joten joudut turvautumaan aikaisempiin keinoihin, jotka eivät myöskään toimi.

Summasummarum:

Lopputulos on, että persuja ei voi voittaa typeryyksillä, eikä edes asia-argumenteillä. Jos et voi voittaa heitä, liity heihin. Taitaa vain olla, että väärässä olemisen myöntäminen ja parempien argumenttien tunnustaminen on sinulle ja egollesi liian iso pala nieltäväksi ja siksi jatkat vanhalla linjalla.

Jytky 3:a ei voi estää.

*EDIT: Lisätty kohta 8 puheenaiheen vaihtamisesta
 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu